الخلطة ١:
٢ شدة بقدونس (مفروم)
١ شدة كزبرة (مفروم)
٥ بصل أخضر (الجزء الأبيض فقط- مفروم)
٣ فصوص ثوم مدقوق
١ شدة نعناع (مفروم)
٤ أو ٥ طماطم وسط (مقطعه مكعبات صغيرة)
ملعقة كبيرة ملح
رشة فلفل أسود
١ كوب أبيض عيش أبيض (حبة طويلة)
٣/٤ كوب زيت زيتون
٣/٤ كوب ليمون
ورق عنب (المقدار تقريبا يحتاح علبة و نص الي علبتين)
الخلطة٢:
٢ ملعقة كبيرة دبس رمان
ربع كوب زيت دلال
ربع كوب زيت زيتون
٢ مكعب ماجي
٣/٤ كوب عصير ليمون
للزينة:
شرائح بصل
شرائح بطاط
شرائح جزر
الطريقة
- نخلط مقادير الخلطة ١ كلها و يلف بها الورق العنب.
- يصف بالجدر أوراق العنب مفرودة ثم حلقات البصل و البطاط و الجزر و تصف أصابع الورق عنب فوقها.
- يتم خلط مقادير الخلطة ٢ و سكبها فوق الورق عنب و يمكن اضافة الماء حتي يتم تغطية الورق عنب في القدر و ترك مسافة لا تقل عن ٢ سم من الماء أعلي من الورق عنب.
- قومي بوضع طبق علي الورق عنب و فوقه أبريق شاي مملوء بالماء لتحافظي علي الورق شكل الورق عنب.
- دعيه يطبخ علي نار متوسطة لمدة لا تقل عن ساعتين.
- يترك القدر ليبرد ثم يدخل الي الثلاجة ، يقدم بادرا.
Ingredients:
Mix 1:
2 bundle of fresh parsley (finely chopped)
1 bundle of fresh coriander (finely chopped)
5 green onions (white part only) (finely chopped)
3 cloves garlic, crushed
1 bundle of fresh Mint (finely chopped)
4 or 5 tomatoes medium Size (finely chopped)
Tablespoon salt
Pinch of black pepper
1 cup white rice (long grain)
3/4 cup olive oil
3/4 cup lemon
Grape Leaves (you need two boxes)
Mix 2:
2 Tbsp pomegranate molasses
¼ cup cooking oil
¼ cup olive oil
2 cubic Maggie (broth)
3/4 cup lemon juice
Garnish:
Onions (slices)
Potatoes (slices)
Carrots (slices)
Directions:
- mix together all the ingredients from Mix 1 and put about 1 small table on the grape leave and wrap it.
- in the bottom of large cooking pot lay down several open leaves, Lay the potato slices over the leaves then carrots and onion slices.finally lay down the stuffed grape leaves.
- you can put plate over the stuffed grape leaves and tea pot full of water to make sure that everything is pressed down and will keep from opening the stuffed grape leaves though cooking.
- pour in the ingredients from Mix 2 into the pot, and you can add extra water to cover stuffed grape leaves with 2 centimeter hight.
- simmer over low heat for 2 hours, until they are tender when pierced with a fork.
- Let cool to room temperature and refrigerate. Serve cool.
No comments:
Post a Comment