Saturday, August 8, 2015

Travel Diaries: Istanbul Day 6


      "Chocolate is the answer, who cares what the question is”, that day we went for a trip to Pelit chocolate factory in istanbul, it’s a chocolate factory that has a chocolate museum with everything chocolate. One of the reception girls came and greeted us at the door and guided us to the chocolate fountain, where she offered us mini chocolate cups filled with the yummiest warm rich melted chocolate you can have.
     We were drinking the chocolate and chatting about the amazing decor and the divine chocolate smell, she asked us to go the entrance door and look up, we looked up to see a beautiful chandelier with Allah(God in arabic language) written in the middle of it.
    حكمة مفيدة - “ مهما كانت المشكلة، ما يحلها إلا الكاكاو” ... في اليوم السادس  رحنا رحلة حق مصنع الكاكاو  Pelit ، عندهم متحف للكاكاو . أول ما وصلنا استقبلتنا وحدة من بنات الاستقبال مع أحلي استقبال و خذتنا عند حنفية الكاكاو و صبت لنا منها كاكاو سايح في كوابة من الكاكاو!!الطعم لا يوصف.
و احنا قاعد نتلذذ بالطعم اطلبت منه مضيفة الاستقبال نوقف تحت الثريا الكبيرة عند المدخل الرئيسي و نرفع راسنا فوق ، رحنا و وقفنا مثل ما إطلبت و تفاجئنا بجمال الثريا و مكتوب بوسطها كلمة (الله) باللغة العربية.




   The museum located in the 4th floor, i can’t tell  you how the smells were amazing, our guides told us that everything you see were made from chocolate : the cottage in the middle, the waterfall, all the painting hanging on the walls and the breath taking historical structures ... even the doors! i can’t even talk about it i will leave you with the video...
    المتحف موجود بالدور الرابع ، و ماراح تحتاجون دلالة امشوا ورا الريحة - خيال ، أول ما دخلنا المتحف قالت لنا المضيفة إن كل شي موجود بالغرفة مصنوع من الكاكاو و قابل للأكل : من الكوخ الموجود بالنص و شلال الكاكاو و اللوحات المعلقة و التماثيل اللي تمثل تاريخ اسطنبول ... حتي البوابات من الكاكاو! ما راح أطول عليكم تقدرون إتابعون الفيديو . 


    After that we went to bali bey restaurant located in the back of kanyon mall, and let me tell you that was the only bad experience we had in the whole trip, the menu was very limited, poor staff and decoration and i didn’t like the food (nothing there was special ).
     بعدين رحنا نتغدي في مطعم بالي بيه ، موجود ورا مجمع كانيون ، للأسف كنت وايد متشوقة أروح المطعم بس انصدمت حده ما يسوي الروحة الديكور سخيف و المنيو جدا محدود و الخدمة بطيئة و كان حر و الأكل جدا عادي ما أنصح بالروحة ... إلا اذا بتشوفون بالي بيه نفسة، احنا سألنا عنه طلع مسافر بالطريج راد من نيويورك قالولنا اذا تيون بالليل ممكن تشوفونه ، بس قررنا ما يسوي نتعني مرة ثانية.



Graffiti art in Galata


     Next we visited spice bazaar, also i didn’t like it i prefer the closed bazaar. Then we went to Galata tower area, its a nice place known for all kinds of art, you will find musicians and art museums and lovely cafes and graffiti art walls. After we take a tour around the tower we choose Lavazza cafe in front of the tower to enjoy the weather and the atmosphere with tasty desserts and coffee.   
       مرينا السوق المصري علي السريع، انا ما احبة افضل السوق المسقف عنه بصراحة،  عقب قررنا نروح برج جالاتا و نتمشي حواليه لأنه المنطقة هناك معروفة حق الفنانين من الرسامين و خصوصا اللي يرسمون علي الطوف (فن الجرافتي) و الموسيقيين (وايد في محلات تبيع اسطوانات و آلات موسيقية) و الكافيهات حلوه بعد. اخترنا كافية نحلي فيه اسمه لافازا - صغير بس حلوه القعدة نشوف البرج و الساحة اللي تحتة. 



    Finally, dinner time was at my favourite restaurant in istanbul named Mangerie, located in bebek area and it has beautiful terrace with Ah-Maz-ing view.
       وأخيرا ختامة مسك مع مطعمي المفضل في اسطنبول اسم مانقرية، موجود في منطقة بيبيك و علية قعدة بلكونة ترد الروح لازم تجربونة.
Some pic of the dishes and Me with the chefs




No comments:

Post a Comment